Călătorii și aventuri

Unde vom putea călători după 15 iunie din România fără să stăm în autoizolare la intrare în țară sau la întoarcere

Abia așteptam să avem niște informații concrete despre țările care ne primesc și din care ne putem întoarce în țară fără să trebuiască să stăm în autoizolare. Așa că, îndată ce s-a publicat lista oficială a țărilor din care ne putem întoarce fără restricții, am vrut să aflu care sunt condițiile de intrare în aceste țări, pentru români. Acestea sunt țările pentru care s-a eliminat condiția de autoizolare la întoarcere în România: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Elveția, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, și Ungaria.

Astfel, am luat la rând pe fiecare dintre cele 17 țări și am verificat condițiile impuse, pentru a ști clar unde putem circula liber și unde nu. Desigur, lucrurile se pot schimba în orice moment, unele țări plănuind să relaxeze restricțiile peste o săptămână sau două, iar altele adăugând noi restricții pentru țările în care numărul de cazuri crește.

Din acest motiv, în această perioadă sunt recomandate călătoriile cu prudență, iar în planificarea lor, vă sugerez să păstrați flexibilitatea la maxim, pentru a adapta călătoria la schimbările ce vor apărea pe parcurs.

De asemenea, trebuie să urmăriți săptămânal site-ul INSP, unde în fiecare luni, la ora 16:00 se va actualiza lista țărilor în care putem călători, în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Buuun. Să le luăm pe rând:

Austria – își deschide granițele astăzi pentru România, fără condiții suplimentare.

Bulgaria: se află pe lista verde, deși trece printr-o perioadă de creștere a cazurilor. Bulgaria primește români fără condiții suplimentare.

Cehia: primește români fără nici o condiție suplimentară.

Cipru: Puteți călători în Cipru doar cu un certificat medical care să ateste că ați fost testat covid și rezultatul este negativ, în ultimele 72 de ore. Testul se poate face și în aeroport, urmat de o carantină de 48 de ore până la venirea rezultatului.

Croația: nu și-a deschis încă granițele pentru România în mod oficial, însă există câteva motive pentru care se fac excepții, inclusiv rezervarea la o unitate de cazare croată.

Elveția: românii pot intra pe teritoriul Elveției fără condiții suplimentare.

Germania: românii pot intra pe teritoriul Germaniei fără condiții suplimentare.

Grecia: și-a redeschis granițele pe 15 iunie. Zborurile spre insule vor fi reluate după 1 iulie. Românii pot intra pe teritoriul Greciei, cu avionul sau tranzitând Bulgaria.

Islanda: românii pot călători în Islanda doar dacă fac testul covid și rezultatul este negativ sau stau în autoizolare timp de 14 zile.

Letonia: primește români fără nici o condiție suplimentară (se încadrează în țările cu mai puțin de 15 cazuri la 100 000 de locuitori).

Liechtenstein: primește români fără nici o condiție suplimentară.

Lituania: primește români fără condiții suplimentare, are același proces de selecție ca Letonia, fiind deschisă pentru țările cu mai puțin de 15 cazuri la 100 000 de locuitori.

Malta: nu primește români.

Norvegia: nu primește români.

Slovacia: românii care călătoresc în Slovacia trebuie să stea în autoizolare 14 zile la intrarea în țară.

Slovenia: – românii care intră în Slovenia trebuie să stea în autoizolare timp de 14 zile.

Ungaria: nu a redeschis granițele pentru români.

Prin urmare, lista țărilor în care puteți călători fără probleme de autoizolare se restrânge la Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Lituania, cu specificarea că Cipru și Islanda solicită testare covid cu rezultat negativ, iar în Croația este nevoie de cazare la o unitate croată luată în avans.

Țările din care puteți veni fără să fie nevoie de autoizolare dar care nu ne primesc (sau ne primesc cu autoizolare de 14 zile la intrare în țară) sunt Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Ungaria.

Vă las aici și două resurse tare utile care ne ajută să urmărim actualizările privind condițiile de călătorie în țările Uniunii Europene și acest site foarte fain pe care puteți selecta aproape orice țară din lume și puteți urmări pe hartă relația cu oricare altă țară ce vă interesează. De asemenea, am găsit aici o listă de încredere, cu explicații în parte pentru țările europene.

Voi pe unde vă faceți planuri vara asta? De unde vă selectați informațiile?

You may also like...

1 Comment

  1. […] cum scriam săptămâna trecută aici, după primul val de relaxare pentru călătoriile în afara granițelor, pentru 17 țări s-a […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.