Călătorii și aventuri,  Viața pe insulă

Fuerteventura – plaje excelente pentru toată familia (2)

Nu îmi vine să cred că deja a trecut mai bine de o lună de când ne-am întors din aventura anului 2018 și eu nu am apucat să scriu partea a doua a poveștii despre Fuerteventura. După ce am povestit pe îndelete despre plajele din sudul insulei Fuerteventura, care ne-au cucerit pe viață (află mai multe de aici), ne-am mutat timp de 6 zile și în nordul insulei, unde se află vestitul Parc Natural de Dune din Corralejo. Peisajul este fascinant, cu coame gigant de nisip auriu, cu plaje felurite și golfulețe colorate de kite-surferi, iar oceanul se transformă într-unul turcoaz, liniștit și clar.

Cazarea am ales-o tot de pe Airbnb, de această dată o căsuță cochetă cu curte și grătar, într-una din suburbiile orașului Corralejo. Ne-am deplasat cu o mașină închiriată, de la Cicar, care au prețuri foarte bune, mai ales atunci când închiriezi din timp și, în plus, față de alte companii cu prețuri la fel de bune, oferă asigurare completă și servicii competente.

Ce plaje ne așteptau în nordul insulei?

Panoramă Parc Natural Corralejo; Sursă: arhivă personalăPanoramă Parc Natural Corralejo; Sursă: arhivă personală

El Cotillo

Voi începe cu o plajă destul de urbană și, anume, cu plaja La Concha din El Cotillo, însă perfectă pentru copii mici, deoarece are o lagună uriașă, unde aceștia se pot scălda în voie.  Plaja are nisip alb, fin și ape cristaline, turcoaz, iar laguna crește gradual, fiind potivită pentru toate vârstele. Fiind orientată spre vest, este un loc numai bun de savurat apusul pe insulă. Există atât posibilitatea de a parca aproape de plajă, cât și salvamari.

El Cotillo este un fost orășel pescăresc, încă păstrează o mare parte din atmosfera de altădată și puteți găsi foarte ușor restaurante în care să savurați un pește local “a la plancha” – pește gătit în mod tradițional pe un fel de placă metalică, ca o tavă rotundă, astfel încât suprafața se încălzește foarte tare.

Playa La Concha; Sursă: http://www.rockroutesholidays.com
Playa La Concha; Sursă: http://www.rockroutesholidays.com

 

Plajele din Parcul Natural de Dune Corralejo

Parcul Natural de Dune din Corralejo este într-adevăr un loc fascinant, cu peisaje cum nu am mai văzut până acum: un deșert cu coline uriașe de nisip alb-auriu care se stinge în oceanul transparent în nuanțe de turcoaz, trecerea dinspre uscat înspre apă făcându-se prin golfuri vulcanice, cu piatră neagră.

Parc Natural Corralejo; Sursă: arhivă personală

Parc Natural Corralejo; Sursă: arhivă personală

 

De-a lungul țărmului, s-au format numeroase plaje întinse sau mai micuțe, iar ca să ajungi la ele de la șosea, unde există parcare chiar pe marginea acesteia, trebuie să străbați “munții” de nisip. Unii aleg să se dea de-a dura pe coline, alții să folosească nisipul pe post de derdeluș, ce să mai, e o nebunie să te afli în imensitatea aceea de nisip! Tot acest nisip s-a format din măcinarea cochiliilor scoicilor și ale altor organisme aduse de ape. Sub dunele uriașe se găsesc aceleași roci vulcanice negre, cu care peisajul canarian deja ne-a obișnuit, însă acestea sunt acoperite în totalitate.

Parc Natural Corralejo; Sursă: ahivă personală
Parc Natural Corralejo; Sursă: ahivă personală

 

Suprafața parcului depășește 2600 ha. Accesul este foarte facil și poți opri aproape de plaja care îți place. Există plaje mai vântoase, bune pentru sporturi (windsurf, kitesurf), plaje mai protejate, plaje cu intrare lină în apă și plaje cu golfuri intime. De asemenea, pe plajă se găsesc aceleași “corallitos” ca și în restul insulei și ca în Lanzarote – construcții de piatră vulcanică în care te poți așeza la plajă, protejat de vânt.

O zi vântoasă - Corralejo; Sursă: arhivă personală
O zi vântoasă – Corralejo; Sursă: arhivă personală

 

Construcție din pietre împotriva vântului; Sursă: arhivă personală
Construcție din pietre împotriva vântului; Sursă: arhivă personală

 

Zona este frecventată atât de nudiști, cât și de familii cu copii, întinderea fiind atât de vastă încât să fie loc pentru toată lumea, indiferent de preferințe. Câteva dintre plajele care merită vizitate sunt: Playa Alzada, Playa Moro, Playa Burro, Playa Dormidero, Playa Martos, Playa Bajo Negro, Playa el Viejo, Playa el Médano, Playa el Pozo.

Intrare în apă Parc Natural Corralejo; Sursă: arhivă personală
Intrare în apă Parc Natural Corralejo; Sursă: arhivă personală

 

Meditație în apă; Sursă: arhivă personală
Meditație în apă; Sursă: arhivă personală

 

Plajă în Parcul Natural Corralejo; Sursă: arhivă personală
Plajă în Parcul Natural Corralejo; Sursă: arhivă personală

 

Pentru noi, Fuerteventura a fost un loc excelent, în cele 12 zile petrecute acolo. Plajele depășesc orice alt peisaj nisipos european pe care l-am văzut până acum, impresionându-ne atât prin enormitatea lor, cât și prin caracteristicile speciale (formarea lagunelor, dune uriașe etc., nisip fin și auriu, apă turcoaz). Deși în unele zile, vântul poate fi un pic supărător, experiența merită din plin.

Parcul Natural de Dune Corralejo; Sursă: arhivă personală
Parcul Natural de Dune Corralejo; Sursă: arhivă personală

Drum bun! 🙂

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *