Rețete

Clătite pufoase cu doar 3 ingrediente

Cele mai simple rețete sunt cele mai greu de scris. Pentru că fiind atât de simple, le fac mereu doar din ochi și nici nu le acord mare importanță. Însă ele sunt și cele mai iubite, pentru că le facem rapid și sunt atââât de gustoase.

Câte ceva despre clătite

Există multe feluri de clătite, în fiecare cultură. În ultima vreme sunt foarte iubite și cele americane, care sunt mult mai groase decât cele franțuzești/suedeze și, în plus, au de multe ori și alte ingrediente direct în compoziție. Chiar aici veți găsi o rețetă încropită și testată de noi, urmează sigur și altele. În funcție de zonă, ele sunt servite în moduri diferite și umplute cu tot felul de sosuri, legume, fructe, brânză sau chiar carne.

O dată ce ai învățat textura aluatului, nu mai ai nevoie de măsurarea ingredientelor, aceasta pur și simplu se “simte” la polonic. Mai demult, le făceam cu albușurile spumate separat, ca să iasă puțin mai aerat, însă ținând cont că durează ceva până se coc toate clătitele, de cele mai multe ori renunț la acest pas, iar crearea compoziției nici că îmi ia mai mult de 2 minute.

Ingrediente (pentru 10-12 clătite):

  • 2 ouă
  • 600 ml lapte
  • 400mg făină
  • un vârf de cuțit de unt – opțional, pentru uns tigaia înainte de prima clătită

Ustensile:

  • o tigaie de calitate (dacă aveți una specială pentru clătite cu atât mai bine)
  • o spatulă pentru desprins clătitele de tigaie
  • un pic de îndemânare dacă doriți să le întoarceți în aer

Mod de preparare:

Metoda lungă:

Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă tare în castronul mic. Pentru a ieși mai ușor spuma tare, este de preferat ca atât ouăle cât și uneltele să fie reci (asemenea procedurii de la frișcă). Gălbenușurile se freacă cu o treime din cantitatea de făină și cu laptele. Se amestecă până devine o compoziție omogenă. Apoi, se toarnă restul de făină în ploaie, pentru a nu se forma cocoloașe. La final, se adaugă spuma de albușuri.

Metoda scurtă:

Se mixează ouăle câteva minute, până devin foarte spumoase. Se adaugă laptele și apoi, se adaugă făina în ploaie, mixând continuu până la omogenizare.

Coacere:

Se încinge o tigaie cu un vârf de cuțit de unt (de obicei prima clătită e de probă, pentru a vedea dacă este suficient de groasă/subțire compoziția – atunci când nu aveți experiență). Se toarnă un polonic de compoziție în tigaie și se rumenește pe ambele părți, 1-2 minute la treaptă medie.

Imagine: pixabay.com

Clătitele sunt un fel foarte versatil de mâncare. Noi le mâncăm în tot felul de combinații, “dulci” sau “sărate”, simple sau făcute budincă la cuptor. Ba chiar, atunci când aveți doar o plită la dispoziție, reprezintă o bază minunată pentru torturi delicioase. Unde mai pui, că dacă ai făcut prea multe, poți folosi “rămășițele” pentru quesadilla, pentru parfait cu fructe cu bucățele de clătite (la pahar) saaaau le poți umple cu înghețată de casă. Inspirație să fie, că ele nu ne vor dezamăgi.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.